cec.ibu.edu.ba
Vijesti
28.05.2014. Održan drugi Forum o domaćoj proizvodnji u BiH

Studenti Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu, po drugi put, u saradnji sa udruženjem “Kupujmo i koristimo domaće“, uspješno su realizirali i ovogodišnji Forum o domaćoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Centar za cjeloživotno učenje je bio parner Foruma pružajući podršku u vidu obezbjeđivanja ured iz kojeg je Forum organizovan.

Cilj današnjeg Foruma kao i Panel diskusije bio je da se bosanskohercegovačkoj javnosti i studentima prezentira pozitivan primjer bosanskohercegovačke privrede, te da se podstiče poduzetnički duh i poslovna inicijativa mladih. Također na današnjem Forumu upriličena je dodjela zahvalnica učesnicima i sponzorima Drugog foruma o domaćoj proizvodnji.

Zahvalnice za goste uručio je dekan Ekonomskog fakulteta Internacionalnog Burč univerziteta, prof. Dr. Teoman Duman i to za : Općinu Stari Grad, Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, Udruženju privrednika, kompaniji Inside by Ećo, hotelu Hooliwood, Face TV kao i sedmične novine Novo vrijeme. Zahvalnice su dobili i: Adis Hasaković, direktor MCM agencije, Aida Odobašić, marketing menager Bellissima, Elma Ganić marketing menager AMKO komerc, Nedžad Biberović marketing menager MI Olovo kao i Suhadu Eći, predsjedniku drvne industrije i šumarstva VTK BiH i direktoru kompanije Inside by Ećo.

Na današnjem Forumu doneseni su i zaključci o ključnim problemima proizvodnje i prodaje domaćih proizvoda ali i predložena neka od efikasnih rješenja u skorijoj budućnosti. Ključni problemi svode se na nezaiteresiranost državnih institucija za podršku i ulaganje u domaću proizvodnju, nedostatak resursa u našoj zemlji, lošu svijest i prakse građana kao i dugotrajne i komplikovane procedure prilikom ulaska novog, domaćeg, proizvoda na naše tržište. Diskutanti su također došli do zaključka da je lakše napraviti sporazum sa inostranim organima i izvoziti naše proizvode nego li ih adekvatno predočiti i učiniti dostupnim u našoj zemlji.

Panel-diskutanti konstatovali su da rješenje i izlaz iz ovih problema vide samo ako se svi ujedine i potrude, kako vlast i privrednici, poduzetnici tako i sami građani.

Kako su istakli današnji govornici materijali od kojih se pravi konačan bh. proizvod nije 100% bosanskohercegovački jer naša zemlja nam ne nudi potrebne resurse za kvalitetan rad.

“Teško je raditi sa tekstilom i proizvoditi vrhunski dizajn i kvalitet sa potpisom naše zemlje kada mi u Bosni i Hercegovini nemamo adekvatne materijale koji bi pokrili standarde tržišta, stoga smo primorani uvoziti neke od njih“, kazala je Aida Odobašić, predstavnik kompanije Bellissima.

Istog mišljenja u vezi problema su i ostali poduzetnici iz drugih branši koji također dodaju da se treba raditi na poboljšanju stručnih kadrova, obučavanju budućih poduzetnika kao i stvaranju isključivo naših proizvoda čime bi se za oko milion maraka zadržao novac u našoj zemlji.

Organizatori današnje manifestacije ovom prilikom najavili su i Treći forum o domaćoj proizvodnji u BiH za koji se nadaju da će proteći u još boljem svjetlu nego što su prva dva.

Partners